THERMOGRAFIE

Thermografie brengt blessures in beeld

Een infrarood camera laat warmte- en koudepatronen van een lichaam zien, die je inzicht geven in de gezondheidstoestand van verschillende weefsels en organen. Het wordt zowel bij mensen als bij dieren gebruikt om veranderingen in fysiologische processen snel zichtbaar te maken. Blessures en ontstekingen kunnen zo makkelijk in beeld gebracht worden. Het wordt in de (top)sport zowel preventief ingezet als bij begeleiding tijdens revalidatie. Bij het regelmatig screenen, bij voorkeur wekelijks, worden kleine verandering in (spier)weefsel snel gevonden en kan het trainingsschema en/of behandeling aangepast worden aan de hand van de thermografie uitslagen.

 

Thermografie voor paarden

Thermografie voor paarden is een diagnostische methode om snel en nauwkeurig de locatie van een blessure of weefselbeschadiging in beeld te brengen. Vaak voordat een blessure fysiek zichtbaar wordt is er al een verandering in warmtepatroon zichtbaar bij een thermografisch onderzoek. Deze methode wordt toegepast om sneller en gerichter een diagnose te kunnen stellen, om blessureherstel te volgen, om blessures te voorkomen, maar ook om te kijken of een zadel goed past of om te kijken waar het paard compenseert. Wil je meer weten? Lees dan hier verder.

Voor mij is thermografie een hulpmiddel dat me helpt de onbalans in een lichaam snel en nauwkeurig op te sporen. Hierdoor kan ik mijn behandelingen nog gerichter inzetten. Waar mogelijk zal ik mijn expertise inzetten om te behandelen en waar nodig zal ik mensen en paarden doorsturen voor verder onderzoek. Een thermograaf stelt geen diagnose, dit is voorbehouden aan (dieren)artsen.

 

Zonder straling en zonder aanraking

Zonder straling en zonder aanraking worden opnames gemaakt die de warmtepatronen van de huid nauwkeurig in beeld brengen. Wanneer er bijvoorbeeld ergens een ontsteking of een 'overreactie' aanwezig is zal dit zichtbaar zijn door de extra warmte op die bepaalde locatie. Wanneer de doorbloeding op een bepaalde plek juist verminderd is, zal dit lichaamsdeel juist kouder in beeld gebracht worden.
Bij gezonde mensen en dieren zijn de warmtepatronen symmetrisch, wanneer er asymmetrieën aanwezig zijn kan dit leiden tot, of heeft dit al geleid tot (pijn)klachten of blessures.

Thermografie voor als je niet kan aangeven waar de pijn zit

Thermografie is een uitstekende methode om de exacte locatie van een ontsteking, klacht of blessure in beeld te brengen. Bij baby's, jonge kinderen, oudere mensen en dieren, die niet aan kunnen geven waar de pijn precies zit, kan dit het zoekproces versnellen en de hoeveelheid onderzoeken enorm verminderen en dus geld besparen.