GUASHA

Guasha, een veelzijdige therapievorm

Heb je last van rug- of schouderklachten, stijve nek, een hernia, slechte doorbloeding, spierblessure, vaak last van spierpijnen, stress, burn-out of bijvoorbeeld reumatische klachten? Dan is een guasha behandeling misschien wel waar je (lichaam) op zit te wachten. Het ziet er soms wat heftig uit, maar het is o zo effectief.

Heel toevallig kwam guasha op mijn pad en wat ben ik daar dankbaar voor. Ik ben begonnen met de opleiding guasha gezichtsmassage en daarna volgde de opleiding tot guasha therapeut bij Santai.
Guasha is een schraaptechniek/therapievorm die ik steeds meer inzet bij zeer uiteenlopende klachten, bij zowel mens als dier (paarden en honden), zowel curatief als preventief en nog belangrijker… met heel goede resultaten. Een van de eerste keren dat ik het inzette, was iemand in 1 behandeling van haar ernstige rugklachten (volgens artsen een hernia) af.

Sporthealing en guasha

Ook bij het behandelen van sportblessures en het voorkomen daarvan, maak ik steeds meer gebruik van guasha. Tijdens het schrapen voel je de verhardingen/ beschadigingen in de spiervezels ‘wegsmelten’. Spierweefsel, aanhechtingen, pezen, fascia, triggerpoints en littekenweefsel worden soepeler. Guasha vergroot de doorbloeding, zuurstoftoevoer, de mobiliteit en flexibiliteit van (spier)weefsel. Weefsel herstelt sneller en gezonder weefsel is beter in staat ‘klappen’ op te vangen, waardoor minder snel blessures ontstaan.

Even wat achtergrond…

Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek afkomstig uit Zuidoost Azië. Men gebruikte munten, stenen of hoorn en schraapte daarmee over het lichaam bij beginnende verkoudheden of spierpijnen. Sinds de jaren ’70 is guasha uitgegroeid tot een zeer doeltreffende therapie, gestoeld op de traditionele Chinese geneeskunde, gericht op meridianen en goede doorstroming van vloeistoffen (bloed en lymfe) en QI. Bij het schrapen wordt een speciaal soort kruidenolie gebruikt en speciale stenen, hout of hoorn.

Guasha is erop gericht om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren en de doorbloeding, zuurstoftransport en energie te verbeteren. Het stimuleert het immuunsysteem en het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Door het schrapen kleurt de huid roze en waar blokkades zijn verkleurt de huid rood tot zelfs paars, afhankelijk hoelang een blokkade aanwezig is. De afvalstoffen die daarbij vrijkomen worden binnen enkele dagen door het lichaam opgeruimd. De verkleuring verdwijnt meestal binnen 3 tot 7 dagen.