Ben jij in de training vaak beter dan in de wedstrijd?
Raak je soms bevangen door stress, of neem je ‘verkeerde’ beslissingen wanneer de wedstrijdspanning toeneemt? Heb je last van het publiek of die tegenstander die je irriteert? Heb je ooit voor je gevoel gefaald of een traumatische ervaring gehad en probeer je, uit alle macht te voorkomen dat ooit nog eens mee te maken?
Hoe zou het zijn als je vrijuit zou kunnen spelen, dat al deze negatieve ervaringen je toekomstige wedstrijden niet meer beïnvloeden?
Door je lijf te ‘resetten’, je negatieve overtuigingen en slechte ervaringen ‘te wissen van je harde schijf’, ben je in staat anders om te gaan met vergelijkbare stressvolle omstandigheden. Dit geldt niet alleen in sport, maar ook tijdens werk, presentaties of examens.
Sporthealing laat je weer vrijuit spelen – een voorbeeld uit de praktijk
Een tijdje geleden kwam er een jongen bij me in de praktijk. Hij was heel goed in tennis, maar tijdens wedstrijden lukte het niet zo goed. Vooral wanneer het wat spannend begon te worden, sloeg hij vaker ballen mis. Hij werd te voorzichtig of nam juist teveel risico, hij werd boos en gaf zo veel partijen uit handen. Tijdens een van de sessies werd hij er zich bewust van dat hij zich o.a. erg moest bewijzen voor zijn trainer. Na het bewust worden van deze en andere blokkades, heb ik hem geholpen ze los te laten. Na een paar sessies was hij in staat om vrijuit te blijven spelen, zonder angst te falen of zich te moeten bewijzen, zelfs wanneer het spannend werd. Winnen of verliezen was niet meer zo belangrijk, het plezier en het beste van zichzelf geven stond voorop. Door deze andere benadering zette hij de meeste partijen om in winst wat hem mentaal nog sterker maakte.
Blokkeer jij door de wedstrijdspanning?
Sommige mensen hebben meer last van stress dan andere. Een gezonde wedstrijdspanning is nodig om goed te kunnen presteren, maar wanneer de spanning zo hoog is dat het je blokkeert… dan kan je er gelukkig wat aan te doen.
Tijdens een sporthealingsessie help ik sporters inzicht te krijgen in hun stress en geef ze handvatten om er anders mee om te gaan. Met deze tools in handen en het ‘resetten van je lijf’ krijg je vat op je stress en krijg je hierdoor meer rust en ontspanning in je lijf en in je denken, waardoor je beter gaat presteren.
Om wat voor stress/angst gaat het dan? Voorbeelden zijn:
- angst wat anderen vinden
- je moeten bewijzen
- traumatische ervaring(en) tijdens eerdere wedstrijden
- lat erg hoog leggen voor jezelf
- angst niet goed genoeg te zijn
- angst dat je niet goed genoeg getraind bent/hebt
- geen fouten mogen maken (van jezelf of van je team)
- trainer of ouders die op je nek zitten / altijd kritiek hebben
- last van bepaalde mensen in het publiek
Als je plezier hebt in het spel komt presteren vanzelf
Ben jij een (top)sporter en merk je dat je in (belangrijke) wedstrijden minder goed presteert dan in de training of ben je in de wedstrijd bang om fouten te maken? Een sporthealing en coachingssessie helpt je je fysieke, emotionele en mentale blokkades los te laten. De blokkerende wedstrijdspanning maakt plaats voor gezonde spanning en vertrouwen. Binnen één of een paar sessies merk je al verschil en kan je (weer) vrijuit en met veel meer plezier spelen.
‘Scoren’ komt dan vanzelf.
O ja, en tip dan ook je teamspeler(s), als je tenminste in een team speelt, want samen zijn jullie dan nóg sterker!