Healing&CoachingStress

School | studie | examenstress?

studiestress
Stress begint al op de basisschool

Van schoolgaande kinderen wordt tegenwoordig veel verwacht. Al in de kleuterklassen worden de eerste Cito-toetsen gegeven. De toetsscores aan het einde bepalen bijvoorbeeld of je wel of niet naar je gewenste niveau kan of mag. Sommige kinderen worden onzeker en ontwikkelen al vroeg een vorm van faalangst. Helaas lijkt de druk alleen maar groter te worden. Het is dan ook niet gek dat kinderen steeds vaker stress ervaren tijdens het maken of leren van toetsen.

 

Meer ontspanning en zelfvertrouwen

Regelmatig komen er kinderen en jong volwassenen in mijn praktijk, die blokkeren tijdens toetsen of tentamens op school. Tijdens stress vindt er vaak een soort kortsluiting in de hersenen plaats, waardoor het geleerde op die momenten niet gereproduceerd kan worden. Wanneer de ((on)bewuste) stressfactoren weggenomen worden, kunnen de kinderen weer laten zien wat ze in huis hebben. Op de belangrijke momenten komt de informatie dan wel beschikbaar. De cijfers worden beter en hun zelfvertrouwen neemt toe, waardoor het de volgende keer weer een stukje gemakkelijker gaat.

Naast het behandelen van stressklachten tijdens toetsen, behandel ik ook kinderen met een laag zelfbeeld en kinderen die last hebben van bijvoorbeeld dyslexie.