PAARD EN THERMOGRAFIE

Thermografie laat zien waar je paard problemen heeft

Thermografie geeft je paard een stem

Mijn paard loopt niet helemaal goed, maar de dierenarts kan niet vinden waar hij precies last heeft. Waarom doet hij zo moeilijk bij het poetsen en opzadelen? Waarom vertoont hij verzet? Waarom buigt hij makkelijker naar links dan naar rechts? Is de (pees)blessure al bijna genezen? Waar compenseert mijn paard? Moet ik mijn training aanpassen om overbelasting te voorkomen? Past het zadel eigenlijk wel goed, drukt het ergens of zakt het scheef?

Wanneer je paard niet lekker loopt en je weet niet waar je het moet zoeken…

Een thermoscan geeft snel een duidelijk beeld waar je paard problemen heeft. Je paard kan je niet precies vertellen waar het last heeft, maar met een thermoscan geef je je paard een stem.

Pijnlocaties, drukplekken (zadel / deken), kneuzingen en verwondingen worden duidelijk zichtbaar. Blessures of ‘bijna’ blessures (kleine haarscheurtjes) zijn soms al weken zichtbaar voordat de blessure werkelijk fysiek waarneembaar is.

Met de informatie uit een thermoscan, snap je dus beter waarom je paard doet wat hij doet. Hiermee kun je bewuster keuzes maken en kun je je paard beter helpen.

‘Thermografie laat je snel zien waar je paard problemen heeft of mogelijk krijgt. En wanneer je dat weet, kan je er iets mee doen.’

Periodieke thermoscreenings verbeteren je prestaties

Wanneer je thermografie met regelmaat inzet kan je gerichter trainen en kan je je paard sneller verbeteren. Wanneer jij beter weet welke spieren hij teveel of te weinig gebruikt of wanneer je veranderingen in weefsel of een asymmetrie ontdekt tijdens een periodieke screening kan je daar je training, wedstrijdschema en/of behandelingen op aanpassen. Dit kan (ernstige) blessures voorkomen.

Voor paarden waar veel van gevraagd wordt, die hoog in de sport lopen en waar het veel aan gelegen is dat ze blessurevrij blijven voor bijvoorbeeld een belangrijk event, heeft periodieke thermoscreening misschien wel een grote toegevoegde waarde.
De resultaten van een Braziliaans voetbalteam logen er niet om. Een wekelijkse screening bracht het aantal blessures met 85% omlaag!

 
Wil jij zien wat je paard je te vertellen heeft? Wil je graag een blij en gezond paard? Maak dan snel een afspraak voor een thermoscan!

 PS1  Een goede voorbereiding van het paard en een goede ruimte zijn een vereiste voor betrouwbare opnames en beoordeling. Bel of app en vraag naar de voorwaarden.

PS2 Een Horsehealing behandeling past uitstekend aansluitend aan een thermoscan. De beelden geven een goede aanwijzing waar het paard de meeste problemen heeft. Een Horsehealing behandeling kan daardoor zeer gericht gegeven worden en geeft vaak direct een ontspannend en pijnverminderend effect.

PS3 Na een Horsehealing sessie heeft het paard meestal 1 à 2 dagen hersteltijd nodig omdat er vrij veel in het lichaam gebeurt. In de wei, stappen aan de hand of licht longeren zijn goede mogelijkheden om het lichaam te laten wennen aan zijn nieuwe ‘balans’.

Thermografie laat je zien

Thermografie is een methode die, met een uiterst gevoelige infrarood camera, nauwkeurig warmte en koude patronen in beeld brengt. (Fysiologische) afwijkingen van het ‘normaal’ patroon worden herkent en daarmee kan een dierenarts of behandelaar, gerichter zoeken naar de oorzaak en gerichter werken aan een oplossing.