Voedingsadvies

Hulp nodig bij gezonde voedingskeuze?

voeding je medicijn

gezond eten afvallen

Wat voor soort eter ben jij?

Lekker is niet altijd gezond en gezond is niet altijd lekker.
Waar kies jij voor? Veel mensen maken uit gewoonte of gemak hun keuze voor wat ze eten, anderen uit emotie. De keuze tussen een appel of een koekje, water of frisdrank, noten of chips, heeft (zoals je waarschijnlijk wel weet) invloed op je gezondheid.
Uit ervaring weet ik dat wanneer ik bijvoorbeeld teveel (toegevoegd) suiker eet, ik onrustiger word en ik overal kleine pijntjes krijg, bijvoorbeeld last van stijve vingers in de ochtend en last van mijn knieën na het hardlopen. Vaak wordt ook mijn huid onrustig. Na een suikervrije periode merkte ik snel verschil, de klachten namen sterk af.
Sinds ik dat weet, kan ik veel makkelijker van de verleidelijke zoetigheden afblijven en heb ik de vicieuze cirkel van mijn ‘suikerverslaving’ doorbroken. Ik haal het nog zo min mogelijk in huis en pak liever wat fruit, een handje noten of hele pure chocolade (+72%).

 

Voedende voeding vs vulling

Hoe en wat we eten bepaalt voor een groot gedeelte hoe we ons voelen en hoe gezond we zijn. Gezonde (voedings)keuzes kunnen chronische aandoeningen (zowel fysiek als psychisch) helemaal of voor een groot deel verhelpen. Zoals Hippocrates al zei: ‘let food be thy medicine and medicine be thy food’. Voordat we van allerlei medicijnen gaan slikken (voor een pijntje hier of daar), of voor een te hoog cholesterol zouden we dus eigenlijk eerst eens kritisch moeten gaan kijken naar ons voedingspatroon en dit aanpassen waar nodig. Gevarieerde onbewerkte (biologische) voeding is over het algemeen een stuk gezonder dan bewerkte (kant en klare) voeding. Deze laatste noem ik vaak vulling, omdat het naar mijn idee nauwelijks nog voedt. In veel bewerkte producten zitten vaak teveel toevoegingen (aantal E-nummers) die belastend zijn voor ons lichaam. Deze lichaamsvreemde stoffen leveren ons lichaam veel stress op.

 

Hoe wil jij oud worden?

Het ‘mooie’ is dat ons lichaam heel goed is in compenseren. Op jonge leeftijd merken we daardoor nog niet zoveel van slechte eetgewoonten, maar op latere leeftijd krijgen we het vroeg of laat terug op ons bordje, met grotere of kleinere lichamelijke en/of psychische klachten. Maar gelukkig hebben wij een keuze …

Waar kies jij voor? Wil jij gezond(er) oud worden? Ik help je graag naar een gezonder voedings- en leefpatroon.