Healing&CoachingStress

(Chronisch) ziek?

chronisch ziekJe bent niet je diagnose

Wanneer we gezond zijn maken we ons druk om heel veel dingen, wanneer we ziek zijn is er maar één ding echt belangrijk. Gezondheid is een groot goed, maar helaas zijn we dat niet allemaal.
Ziek zijn of een diagnose of een uitslag krijgen is erg stressvol. Onze gedachten gaan nog maar een richting op. Soms vergeten we dan dat we meer zijn dan onze ziekte, dat je niet de diagnose bent. Door de angst raken we soort van beklemd. We kunnen voor ons gevoel geen kant meer op. We volgen bijna blind de koers van de behandelend arts en we nemen nauwelijks nog de tijd en de rust om eens te voelen wat wij zelf weten, wat wij zelf zouden kunnen doen.

Continue aanvoer van stress maakt ziek

Ziekte ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag. Het is meestal een stapeling van factoren over een langere periode. De continue aanvoer van stress wordt je lichaam langzaamaan teveel.  Emoties op en over je werk, thuis, in je relatie, kinderen, het nieuws, bang dingen te missen (social media), slechte voeding, veel zitten, te weinig bewegen, genetische belasting, luchtvervuiling en elektromagnetische straling, om er maar een paar te noemen.

Doe jij vooral dingen omdat je ze leuk vindt of omdat het moet?

Maar waarom wordt de ene persoon nu ziek en een anderen persoon onder dezelfde omstandigheden niet? Dit heeft voor een groot deel te maken met de manier waarop ieder omgaat met stress. Neem je bijvoorbeeld emoties heel persoonlijk, kan je dingen moeilijk of makkelijk loslaten, is je glas half vol of is je glas half leeg? Ben je vooral hard aan het werk of neem je ook tijd voor ontspanning en vrienden. Doe je dingen omdat je ze leuk vindt of omdat het moet of omdat je jezelf wilt bewijzen voor een ander? Zorg je goed voor jezelf? Praat je dingen uit of los je het liever zelf op? Luister je naar (subtiele) signalen die je lichaam geeft of stop je pas wanneer je echt niet langer kan? Dit zijn allemaal factoren die een rol kunnen spelen in ziek worden of niet.

Kun je de manier hoe je omgaat met stress veranderen?

Nu is misschien je vraag: heb ik hier dan invloed op? Ik denk zeker van wel, al is dat voor sommigen misschien makkelijker dan voor anderen. Wanneer je je bewust wordt/bent van je gedachten en gevoelens dan kan je leren daar invloed op uit te oefenen. Alles wat aandacht krijgt groeit, zullen we maar zeggen! Waarom niet je aandacht richten op wat je wilt ipv wat je niet wilt. Alleen dat al zou je helpen je beter te voelen, je energie kan weer beter gaan stromen, je ontspant en dingen gaan makkelijker.
Ben je (chronisch) ziek of krijg je signalen dat je rustiger aan moet doen? En wil jij zelf verantwoordelijkheid nemen voor jouw gezondheid? Kom eens een keer voor een afspraak, misschien kan ik je helpen een paar of meer blokkades op te lossen en handvatten mee te geven om dingen anders te gaan doen.